Massage voor zwangeren

Een massage tijdens de zwangerschap heeft vooral een rustgevende werking en is bedoeld om verlichting te geven bij klachten. Typische voorbeelden hiervan zijn moeheid, lage rugpijn, brandend maagzuur, slechte doorbloeding, te hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Het aan- en invoelend vermogen van de moeder neemt tijdens de zwangerschap steeds meer toe waardoor zij zich steeds meer bewust wordt van de verantwoording. Dat kan samengaan met uiteenlopende emoties als geluk, dankbaarheid maar ook onzekerheid en angst. Net als yoga en meditatie is een Ayurvedische massage dan een fantastische manier om rust en harmonie te ervaren.

De massage is zacht strelend en ontspannen van aard. De technieken worden geheel aangepast aan wat de cliënt nodig heeft. Ook een deelmassage behoort tot de mogelijkheden. Hierbij valt onder meer  te denken aan:

  • hoofdmassage met voeten bad in combinatie met een onderbeen- en voetmassage of
  • massage van de buik, het borstgebied, de boven rug en de armen

De houding van de cliënt wordt aangepast aan haar mogelijkheden. Er kan gebruik gemaakt worden van rolletjes ter ondersteuning.

*Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangere vrouwen die een massage hebben gekregen beter slapen en minder last hebben van ongerustheid, angst en depressiviteit. Moeders die gemasseerd zijn ervaren tijdens de bevalling minder complicaties en bevallen minder vaak vroegtijdig. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap geregeld zijn gemasseerd, in de eerste weken na de geboorte minder problemen ondervinden.

*(Uit: De magische negen maanden van Deepak Chopra)

Post partum massage

Een Ayurvedische lichaamsmassage na de zwangerschap brengt vata (dosha) weer in balans en daarmee het welbevinden van lichaam en geest. Het zal het herstel bespoedigen. Met een massage verhoog je namelijk de bloedsomloop en zorg je voor een snellere afvoer van overtollig vocht en van afvalstoffen. Het kan daarnaast een positief effect hebben op je hormoonregulatie en daaruit voortvloeiend op je melkproductie. Een weldaad dus “na gedane arbeid”. Een positieve uitwerking op jou heeft ook  positieve invloed op het welbevinden van jouw baby. In India is Ayurvedische lichaamsmassage, 40 dagen lang onderdeel van de dagelijkse verzorging van de jonge moeder.

Babymassage

Direct lichaamscontact is belangrijk immers, de tast is ons meest fundamentele zintuig. Als de navelstreng is afgevallen, is volgens Ayurveda babymassage als onderdeel van de dagelijkse verzorging aan te bevelen. Oliemassage zuivert de huid, verbetert de doorbloeding, helpt de spijsvertering, ontspant de baby en is een mooie vorm van communiceren tussen ouders en kind.

Vanuit de Ayurveda behoort een babymassage bij de dagelijkse verzorging en kan al vanaf 6 dagen na de geboorte toegepast worden.
Babymassage geschiedt door middel van een deegballetje, gedoopt in fijn warme olie. Door massage ontstaat warmte waardoor de bloedcirculatie wordt gestimuleerd, de poriën worden gereinigd van zweet, huidresten en kleine haartjes die zich op de huid  bevinden. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en de gewrichten worden soepel gehouden. De olie beschermt tegen ziekten en voedt de huid. Massage geeft levenskracht aan de baby waardoor deze kan uitgroeien tot een gezond kind. De massage heeft voor de baby een fijne rustgevende uitwerking. Fantastisch. Vooral voor kinderen die moeilijk inslapen of onrustig zijn is een avondmassage (in combinatie met een bad) een goede remedie.

Meestal wordt amandelolie gebruikt. Vanaf 3 maanden kan er met de handen gemasseerd worden of een combinatie van beiden.
Een babymassage word uitgevoerd op een kleed op de vloer

Het is mogelijk om advies te krijgen over zwangerschapsmassage (voor partners) en babymassage of een workshop te volgen. Afgestemd op de behoefte bied ik een op maat gemaakt programma aan. Individueel of in een kleine groep, thuis of op locatie. Er is veel mogelijk, informeer er naar.

*Enkele foto’s met betrekking tot het item zwangerschap zijn van Anne Geddes